Çalışma Sandalyesi Nasıl Olmalı?

3 ay önce

 

İdeal bir çalışma sandalyesi hem konfor hem de ergonomi açısından kullanıcı sağlığını destekleyecek belirli özelliklere sahip olmalıdır. Doğru oturma yüksekliği, derinlik ayarı, bel desteği, koltuğun istenilen yönde kolay hareket etmesine yarayan güçlü tekerlekli ayakları ve kullanışlı, nefes alabilen materyalleri, bir çalışma sandalyesinin öne çıkan özellikleri arasında sayılabilir.

Me Too

Peki, çalışma sandalyesi nasıl olmalı? Sorunun cevabı, aşağıdaki bölümlerde detaylıca görülebilir.

İdeal Oturma Yüksekliği

Sandalyenin yüksekliği, kullanıcının ayaklarının düz bir şekilde yere temas etmesine olanak tanıyacak şekilde ayarlanmalıdır. Genellikle ideal oturma yüksekliği, dizlerin 90 derecelik bir açı yapacağı kadardır; zira bu açı, kan dolaşımını iyileştirip bacaklardaki baskıyı azaltmaya destek olur. Dolayısıyla boyunuza göre rahatça ayarlanabilir bir sandalye, farklı boylardaki kullanıcıların sağlığını koruması ve gün boyu rahat edebilmesi için idealdir. Bir sandalyedeki ideal çalışma sandalyesi yüksekliği, ortalama 40-55 cm arasında olmalıdır.

Me Too

İdeal Derinlik Ayarı

İdeal Ofis sandalyesi nasıl olmalı, sorusuna yanıt verirken ideal derinlik ayarı da büyük önem teşkil etmektedir. Oturma derinliği ayarlanabilir sandalyeler, oturma yüzeyinin (font) ileri geri kaymasını sağlayan bir mekanizmaya sahiptir. Bu, bacakların arka kısmı ile sandalye arasında doğru boşluk bırakabilmeyi sağlar ve otururken bacaklara uygulanan baskıyı azaltır. İdeal oturma derinliği, kullanıcının sırtı tam olarak sandalyeye yaslandığında, dizlerin arka kısmı ile sandalye arasında yaklaşık 2 ila 4 parmak genişliğinde bir boşluk bırakacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu, kan dolaşımını destekler ve bacakların sıkışmasını önler. Ayarlanabilir derinlik ve sırt açısı sağlayan sandalye mekanizmaları, farklı vücut yapılarına sahip kişilerin konforlu bir oturma pozisyonu bulmalarını sağlar. Ayrıca farklı çalışma durumlarına göre de kolayca ayarlanabilir. Yani sandalyedeki derinlik ayarı, kişinin oturma pozisyonunu ve konforunu optimize eder ve yaklaşık 40-45 cm arasında hareket alanı sağlar.

İdeal Bel Desteği

İdeal oturma yüksekliği ve derinlik ayarının yanı sıra çalışma sandalyelerindeki bel desteği de ofis konforu için son derece elzem bir unsurdur. Bel desteği, sırtın “S” şekilli doğal eğriliğini desteklemek için tasarlanmış olmalıdır. İdeal bir çalışma sandalyesi, ayarlanabilir bir bel desteğine sahip olmalı ve bu destek, kullanıcı otururken sırtın alt kısmını destekleyecek şekilde ayarlanabilmelidir. Ayrıca bel desteği, uzun süreli oturmalarda bel ağrılarını ve postür bozukluklarını önler. Kullanıcı, bel desteğini kendi vücut yapısına göre ayarlayarak oturma sırasında sırt ağrısını önleyebilir. Dolayısıyla ofis sandalyesi satın almadan önce bel desteği yüksekliğinin ve derinliğinin ayarlanabilir olmasına özellikle dikkat edilmelidir.

Tekerlekli Ayaklar

Sandalyenin istenilen yöne rahatça hareket edebilme kabiliyeti ofis sandalyesi nasıl olmalıdır, konulu yazımızda sırada yer alıyor. Sandalyedeki tekerlekli ayaklar, çalışma ortamında hareket özgürlüğü sağlarken dört ya da beş tekerlekli yıldız ayak yapısı sandalyelerin dengeli ve güvenli bir kullanım sağlamasını garanti eder. Tekerlekli sandalyeler, özellikle geniş çalışma masalarında veya toplantı odalarında işleri kolaylaştırır. Tekerlekler, zemine zarar vermemesi için genellikle halı, parke, sert zemin gibi zemin türlerine uygun malzemelerden yapılır. Ayrıca çalışma sandalyesinin stabilitesi de oldukça önemlidir. Bu sebeple dört ya da beş tekerlekli bir sandalye genellikle daha dengeli ve güvenli olacaktır.

Materyal

Çalışma sandalyesi alırken nelere dikkat edilmeli, sorusunun yanıtları arasında üst sıralarda yer alan materyal de ofis konforunu etkileyen özelliklerden. Sandalyenin oturma ve sırt kısmı, nefes alabilir kumaş veya file malzemelerden yapılmış olmalıdır. File sandalyeler, özellikle uzun süreli oturmalarda terlemeyi azaltır ve hava sirkülasyonunu sağlar. Oturma kısmında kullanılan sünger veya dolgu malzemesi de vücuda yeterli destek sağlarken rahatlık sunmalıdır. Çok sert ya da çok yumuşak minderler, uzun süre oturmayı rahatsız hale getirebilir. Ek olarak sandalyenin metal aksamı da dayanıklılık ve uzun ömürlülük bakımından önem arz eder. Tüm bunları göz önünde bulundurarak kendinize en uygun çalışma sandalyesini rahatlıkla seçebilirsiniz.

Mekanizma

  • Tilt Mekanizması: Sandalyenin arkaya eğilmesini sağlayan bu mekanizma, oturma pozisyonunu değiştirme ihtiyacı duyduğunuzda rahatlık sunar. Genellikle ayarlanabilir bir direnç mekanizması ile desteklenir, bu da kullanıcıya eğilme açısını ve kuvvetini kontrol etme imkanı verir.

  • Uzun süre sabit oturmaktan kaynaklanan rahatsızlıkları önlemek için oturma açısını değiştirmek kolaydır. Sandalyeyi kilitleme ve serbest bırakma mekanizmaları, kullanım kolaylığı sağlar.

  • 360 Derece Dönüş Mekanizması: Sandalyenin 360 derece dönebilme kabiliyeti, çalışma alanında özgürce hareket etmeyi sağlar. Bu, masanın farklı alanlarına kolayca erişebilmek ve etrafta hareket edebilmek açısından önemlidir. Masa başında iş yaparken tekerlekleri kullanarak farklı yönlere dönmek ve masanın etrafında esneklikle hareket etmek mümkündür. Bu, özellikle geniş çalışma alanlarında büyük avantaj sağlar.

           

İdeal çalışma sandalyesi, uzun çalışma saatleri boyunca kendisini vücudunuzun bir parçası gibi hissettirebilen, kişiselleştirilebilir ve akıcı hareket edebilen mekanizmalarla geliştirilmiş bir sandalye olmalı. Gün boyu sizi terletmeden, hareketin özgürlüğü ve oturmanın rahatlığını deneyimleyebileceğiniz Nurus çalışma sandalyeleri, çalışma ritminize ve kullanım alanına göre özelleştirilmiş tasarım ve mekanizmalar ile üretilir, AR-GE ekipleri tarafından test edilir ve sürekli geliştirilir.